Dijital eko-sistem, doğal ekosistemlerin dijital dönüşüme uyarlanarak sistemleştirildiği yeni nesil ekonomi simülasyonudur. Z kuşağının işbaşı yapmaya hazırlandığı 2025 sürecinde gerek konvansiyonel sektörlerin dönüşümü gerekse ticari işlemlerdeki paradigma değişimleri, klasik eko-sistemi dijital simülasyonlara ve yeni süreç yönetimlerine itmektedir. Dijital eko-sistem bu yönüyle hemen her sahaya uygulanabilecek bir dönüşüm ve yapılandırma sürecidir.
Dijital veri işleme, dijital müşteri ve öğrenebilen sistemler etrafında kendi yeni eko-sistemlerini inşa etmek zorundadır. Bu dönüşüm, iş üretmeden sürdürülebilir büyümeye kadar geniş bir yelpazede iş yapma alışkanlıklarının değişmesine yol açmaktadır. Veri tabanı oluşturma, veri güvenliği, öğrenen yapılar, SMAC güçleri, işletme ağları, BİGData yönetimi başta olmak üzere akıllı organizasyonlar ve akıllı iş modelleri de bu alanın hedef çıktılarıdır.
Yenilikçi girişimciliğin desteklenmesi için ön plana çıkan bilginin ticarileştirilmesi ise üretilen ÜR&GE ve AR&GE faaliyetlerinin hem KOBİ hem de sermaye şirketleri adına bir Yenilik Enkübatörü modeli ile yaygınlaştırılması ve kazanç-maliyet makasını beslemesidir.
Ancak bu süreç, ülkemizde kamu kurumları ve üniversiteler nezdinde sürdürülmekte ve sanayi ayağı eksik kalmaktadır. Oysa sanayinin aktif katılımı ve süreç yöneticisi olacağı bir ticarileştirme sisteminin yurt dışı pazarlara satışı ya da kiralanması, doğrudan yatırımlarda AR&GE maliyeti nedeniyle zarara uğrayan yerli ortağın çıkarlarının korunması, milli yenilik ve patent sisteminin ilk elden desteklenmesi ve yenilik girişimciliğine özel sermaye fonlarının ve alternatif fon modellerinin geliştirilmesi adına önemlidir.
MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu da bu doğrultuda çalışmalar yaparak, Türkiye'deki dijital dönüşüme önayak olmak ve bu süreci yaygınlaştırmak için politikalar üretmektedir.
Basım, Yayın ve Medya Sektör Kurulu
Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu
Enerji ve Çevre Sektör Kurulu
Finansal Hizmetler, Danışmanlık ve Eğitim Sektör Kurulu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu
Hizmetler Sektör Kurulu
İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu
Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu
Lojistik Sektör Kurulu
Makine Sektör Kurulu
Mobilya ve Dayanıklı Tüketim Sektör Kurulu
Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kurulu
Sağlık Sektör Kurulu
Savunma Sanayi Sektör Kurulu
Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Sektör Kurulu
Turizm Sektör Kurulu
1988 İstanbul doğumlu olup aslen Konyalıdır.
İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamlayan Çiftci, 2008 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Ön Lisans, 2013 yılında ise Anadolu Üniversitesi İşletme Lisans programını tamamladı.
Yüksek Lisansını ise 2016 yılında İstanbul Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri alanında tamamladı. Ayrıca Anadolu Üniversitesi’nde İlahiyat Ön Lisans derecesi aldı.
2008 Yılında Bulut Bilişim (Cloud) sanal sunucu ve sunucu barındırma hizmeti veren VH Bilişim şirketini kurdu.
2017 yılında biyometrik veri ve yönetim sistemi, hudut geçiş ve yönetim sistemi ve uygulama yazılımları geliştiren “Kaledar Teknoloji” şirketini kurdu.
Üç dönem KONSİAD Yönetim Kurulu Üyeliği ve bir dönem MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu yönetiminde görev alan Çiftci, MÜSİAD 27. Olağan Genel Kurulu sonrası MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeliği, Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanlığı görevine getirildi.
İngilizce ve Arapça bilen Çiftci, evli ve iki çocuk babasıdır.