“ENERJİ MALİYETLERİMİ NASIL DÜŞÜREBİLİRİM”
MÜSİAD GENEL MERKEZ
25 Şubat 2020
Değerli Komite Başkanlarım,
Değerli MÜSİAD Üyeleri,
Enerji Sektörünün ve İş Dünyasının Değerli Temsilcileri,
Ülkemiz ve elbette dünya için stratejik bir öneme sahip olan enerji konusunda bilgi ve fikir alışverişi yapacağımız toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.
Değerli Misafirler,
Enerji tüketiminin, son yıllarda yalnız ülkemizde değil, tüm dünyada artış göstermesiyle birlikte, enerji kaynakları ve bu kaynakların verimli kullanımı tartışmaya açılmıştır.
Bugün dünya, enerjide dönüşümü konuşuyor.
Enerji ihtiyacını, fosil kaynaklardan ziyade, büyük ölçüde yenilenebilir enerjiden sağlamak, bu dönüşümün en önemli noktalarından biri oluyor.
Diğer yandan yine son yıllarda dünyada yaşanan güçlü dönüşümle birlikte dijitalleşmenin öne çıkması, enerji alanında da bir dönüşüme, köklü bir değişime işaret etmektedir.
Bizler sanayiciler olarak bugün, enerji kaynağına erişim, enerjide ekonomik kaynaklar bulma gibi konulara eğilirken, diğer yandan da işletmelerimizdeki tüketimin en doğru ve en verimli şekilde sağlanması konusuna ağırlık vermek durumundayız.
Çünkü biliyorsunuz “enerji maliyeti”, sanayide hammadde ve personelden sonra üçüncü büyük kalemdir.
Bugün burada detaylarıyla konuşacağız, komitemizin bu konuda önemli çalışmaları bulunuyor.
MÜSİAD olarak bizler, sanayicimize şunu söylüyoruz:
Artık sadece tüketmeyelim, kendi elektriğimizi kendimiz üretelim. Bunu, bugün, 4-5 yıl içinde kendini amorti eden sistemler kurarak, alternatif enerji kaynakları ile çok rahat sağlayabiliyoruz. Ayrıca, üretmek yetmez; bir de bu kaynağı en doğru şekilde yönlendirelim, aldığımız verimi katlayalım ki maliyetlerimizi aşağı çekelim, böylece sanayiciler olarak omuzladığımız ağır yükü bir miktar da olsa azaltabilelim.
Enerji üretimi, tüketimi gibi konularda detaylı analizler ve rakamlara, toplantımız boyunca yer verilecektir; fakat ben kısaca, önemli bulduğum birkaç rakamı sizlerle paylaşmak isterim:
Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketiminin sektörlere göre dağılımına baktığımızda, ilk sırayı %36,9’luk payıyla elektrik üretimi için tüketim almaktadır.
%25,8’lik payıyla konut tüketimi ikinci sırada gelirken, sanayi sektörünün payı %24,3 olarak gerçekleşmektedir.
Yıllık yaklaşık 50 milyar metreküplük doğalgaz tüketiminin 3’te birinden fazlasının elektrik üretimine gidiyor olması, buna rağmen konut ve sanayi tüketimlerinin yaklaşık 4’te 1 tüketim yapması, enerji tasarrufunun önemine işaret etmektedir.
Yıllık elektrik üretimimizin, %37,3'ü kömürden, %29,8'i doğal gazdan, %19,8'i hidrolik enerjiden, %6,6'sı rüzgârdan, %2,6’sı güneşten, %2,5'i jeotermal enerjiden ve %1,4’ü diğer kaynaklardan elde edilmektedir.
Yani ülkemizde üretilen elektriğin yaklaşık %30’u, ithal ettiğimiz doğalgazın da neredeyse %40’ı tüketilerek üretilmektedir.
Elektrik üretimimizde yenilenebilir enerji ve atıkların payı ise yalnızca %12,7 seviyesinde yer almaktadır.
Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi Türkiye, sahip olduğu avantajları göz önünde bulundurduğumuzda, bu rakamları hiç hak etmiyor. Zira ülkemizin, yenilenebilir enerji alanında dünyadaki rakipleriyle yarışmak için önünde hiçbir engel bulunmuyor.
Yenilenebilir enerji bakımından yüksek potansiyele sahip olan Türkiye için bu potansiyelden faydalanmak, enerjide dışa bağımlılığın ve çevreye verilen zararın azalmasına neden olması bakımından oldukça önemlidir.
Bugün burada toplanmamızın vesile olmasını dilediğim bir konu da budur: sanayiciler olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına erişim ve bunların verimli kullanımı noktasında artık harekete geçme zamanıdır.
Bildiğiniz gibi devletimizin, enerji verimliliğini yukarı taşımak için yaptığı çalışmaların başında, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı geliyor.
2017-2023 yılları arasında uygulanacak olan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında bina ve hizmetler, enerji, ulaştırma, sanayi ve teknoloji, tarım ve yatay konular olmak üzere toplam 6 kategoride tanımlanan 55 eylem ile, 2023 yılında Türkiye’nin birincil enerji tüketiminin %14 azaltılması hedefleniyor.
Devletin bu noktada ortaya koyduğu çaba ve gösterdiği hassasiyet son derece önemli.
Fakat diğer yandan bizler de iş dünyası olarak bu konuya ciddiyetle eğilirsek, kısa zamanda büyük yol katedeceğimize inanıyorum.
Değerli Misafirler,
Ben çok fazla uzatmadan, sözü, işin uzmanlarına bırakmak istiyorum.
Sanayi sektörü ve iş dünyamız için ufuk açıcı ve verimli geçeceğine inandığım toplantımızın organizasyonunda emeği geçen, başta MÜSİAD Yenilenebilir Kaynaklar ve Atık Yönetimi Komitesi başkanım olmak üzere herkese teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.
Abdurrahman Kaan
MÜSİAD Genel Başkanı