27-28 Eylül, Irak-Erbil Şube Açılışı
Değerli MÜSİAD Ailesi,
İş dünyamızın kıymetli temsilcileri,
Saygıdeğer hanımefendiler, beyefendiler,
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Erbil Şube açılışı programımıza hoş geldiniz, safalar getirdiniz…
Değerli Dostlar,
Bildiğiniz gibi, MÜSİAD teşkilatlanma konusunda her daim öncü ve yol gösterici adımlar atmıştır. Kurulduğu 1990 yılından bugüne hem ülkemizde hem de yurtdışında açtığı şubeler ve temsilcilikler yoluyla çok güçlü ve etkili bir örgütlenme yapısı içine girmiştir.
MÜSİAD, yurtiçindeki 84 noktasında 13 bin üyesiyle başarılı çalışmalarını büyük bir azimle sürdürüyor. Ayrıca, dünyanın doğusundan batısına kadar toplam 81 ülkedeki üyelerimize, küresel bir ağ ile tam 169 noktaya yayılmış irtibat bürolarımızdan hizmet vermekteyiz. İnşallah bu sayıyı ilerleyen dönemlerde daha yukarılara taşıyacağız.
Bugün de Allah’a şükürler olsun, Irak’ta teşkilatlanma adına çok güzel bir adım daha atıyoruz. Komşumuz Irak’ın en güzide şehirlerinden biri olan Erbil’de açtığımız şubemizle birlikte hem buradaki üyelerimize hem de ülkemiz ve Irak ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla çok önemli bir adım atıyoruz.
Şube açılışımıza emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Allah emeklerimizi zayi etmesin.
Kıymetli MÜSİAD Ailesi,
2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılıyla birlikte, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yeni bir yol haritası benimsenmiştir. “Türkiye Yüzyılı” adlı bu yol haritamız, aslında son yirmi yıldır ortaya konulan çabaların zirveye ulaşmış biçimidir.
Bilhassa son yıllarda; Afrika’dan Malezya’ya, Azerbaycan’dan Bosna-Hersek’e, Çin’den Ortadoğu’ya kadar, dünyadaki tüm Müslüman coğrafyasıyla kültürel olduğu kadar ekonomik, ticari ve diplomatik ilişkileri de öne çıkaran bir bakış açısı benimsenmiştir.
Bildiğiniz gibi Türkiye-Irak ilişkileri çok dinamik bir şekilde ilerliyor. Türkiye’nin Bağdat ve Erbil’le ilişkileri her sahada ve her ölçekte önemini korumaktadır. Stratejik kalkınma yolu projesi, terörle mücadele, su meselesi ve Irak’ın yeniden imarı, altyapı projeleri ve üstyapı projeleri esas gündem konularımızı oluşturuyor.
Bizler de MÜSİAD Ailesi olarak; yaptığımız iş gezileriyle olsun, diplomatik ve ticari temaslarımızla olsun her zaman ülkemizin vizyonuna ve perspektifine uyum sağladık ve yeni ticari ilişkiler inşa etmek adına çaba gösterdik. Göstermeye de devam ediyoruz.
Bildiğiniz gibi, 10-12 Haziran 2022 tarihlerinde, MÜSİAD IBF 2. Türk-Arap İş Zirvesi’ni sanayi şehrimiz Gaziantep’te düzenlemiştik. Irak eski Ticaret Bakanı’nın beraberindeki 300 kişilik iş heyetiyle katıldığı zirvemiz büyük ilgi görmüştü. İş görüşmelerinin, panellerin, şehir tanıtımlarının, fuarın yanı sıra iş toplantılarının olduğu zirvemiz sayesinde 1600’e yakın iş insanını bir araya getirme imkânı yakalamıştık.
Gaziantep’te düzenlediğimiz, epeyce verimli geçen ve çok olumlu geri dönüşler aldığımız Türk-Arap İş Zirvesi’nin üçüncüsünü önümüzdeki yılın haziran ayında yine bir başka güzide şehrimiz olan Konya’da yapmayı planlıyoruz. İnşallah verimli bir toplantı olacağını düşünüyoruz…
Yeri gelmişken, çok önemli bir organizasyonumuzu da hatırlatmak isterim: Körfez ülkeleriyle ticari temaslarımızı arttırmak ve iş birliklerimizi geliştirmek amacıyla yakın bir tarihte, Ocak 2024’te, Suudi Arabistan’da bir IBF toplantısı düzenleyeceğiz.
Kıymetli MÜSİAD’lılar,
Erbil, kültürüyle, geçmişiyle ve politik konumuyla Irak’ın en büyük ticaret kentlerinden biri durumundadır. Bugün Erbil, Ortadoğu ve Basra Körfezi’ne kıyısı olan ülkelerle birlikte sürekli gelişen, dünya çapında bir turizm kenti olarak ticari ve kültürel bir merkezdir.
Gerek coğrafi konumuyla olsun gerekse ekonomik ve kültürel yakınlığıyla olsun, ülkemizin Irak’la olan ticari ilişkilerini arttırmak anlamında son derece önemli bir konuma sahip bir kenttir. MÜSİAD olarak hedefimiz, açtığımız Erbil Şubemizle birlikte hem üyelerimiz hem de iki ülke vatandaşları için ticari diplomasiyi hızlandırmak yönündedir.
Değerli MÜSİAD’lılar,
2022 verilerine göre yaklaşık 264,18 milyar dolar büyüklüğünde olan Irak ekonomisi; yine 2022 yılı genelinde yıllık bazda %7 oranında büyüme sergilemiştir. IMF tahminlerine göre Irak ekonomisinin 2023 yılı genelinde %3,7; 2024 yılında ise %3,1 oranında büyümesi beklenmektedir.
Ticari ilişkilerimize bakıldığında ise, her geçen gün artış gösteren bir grafikle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Özellikle son yıllarda artan ekonomik iş birlikleri ve diplomasi trafiği, ilerleyen dönemlerde daha yoğun bir yatırım faaliyetini ve iş birliğini öngörmektedir.
Sayın Dışişleri Bakanımızın son Irak temasları, gelişimin bu yönde olduğunun kanıtıdır. Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımızın yakın zamanda yapacağı Irak ziyareti, artan iş birliklerinin bir başka önemli göstergesidir.
Diğer yandan, “Kalkınma Yolu Projesi”; iki ülke arasındaki iş birliği zeminini çok ileri seviyelere taşıyan, Türkiye ve Irak yatırımcısı kadar bölge ülkelerini de heyecanlandıran bir proje olarak ortaya çıkmıştır. “Yeni İpek Yolu” olarak tanımlanan proje, Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar çok geniş bir coğrafyayı etkileyecek ve ortak fayda üretecek gücü barındırmaktadır.
Değerli dostlar,
Bir olmak, birlikte olmak bizi güçlü kılacaktır. Özellikle iş dünyasının temsilcileri olarak bizlerin ortak hareket etmesi ekonomilerimizi güçlendirecektir.
MÜSİAD kurulduğu andan itibaren yüksek ahlak ve yüksek teknoloji düşüncesi ile hareket ediyor.
Sözlerimi burada tamamlarken, MÜSİAD’ımızın bugünlere gelmesinde emeği bulunan kurucu kadromuzdan ailemize yeni katılan üyemize kadar tüm MÜSİAD sevdalılarına teşekkür ediyorum. Aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet diliyorum.
MÜSİAD bugünlere inançla, dava aşkıyla ve sabırla geldi. İnşallah gece gündüz azimle çalışarak, Allah’ın izniyle birlikte geleceği de şekillendireceğiz.
Erbil Şubemizin açılışının MÜSİAD camiası başta olmak üzere, ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini dilerim. Hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum…
Allah’a emanet olun.
Mahmut Asmalı
MÜSİAD Genel Başkanı