GENEL KURUL KONUŞMASI
KDZ. EREĞLİ / 19 Ocak 2023
Sayın Valim,
Kıymetli misafirler,
İş ve Siyaset Dünyasının, STK ların, Odalarımızın Değerli Başkan ve Temsilcileri,
Sayın Karadeniz Ereğli Şube Başkanım,
Saygıdeğer Yönetim Kurulu Üyeleri ve Önceki Dönem Şube Başkanlarım,
Komşu illerden Gelen Şubelerimizin Değerli Başkanları,
Değerli MÜSİAD Üyeleri,
Genç MÜSİAD’lı Kardeşlerim,
Kıymetli Basın Mensupları,
Hanımefendiler, Beyefendiler
Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.
Karadeniz Ereğli Genel Kurulumuza hoşgeldiniz, şeref verdiniz.
Efendim, öncelikle Genel Kurulumuzun hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.
Bugün Karadeniz Ereğli’de sizlerle beraber olmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.
Kıymetli üyelerimiz, değerli konuklar,
Küresel ölçekte toplam 165 şube ve irtibat noktasına ulaşan MÜSİAD, 13 binin üzerindeki üyesi ve 60 bine yakın firmasıyla hem Türkiye ekonomisine katma değer sağlıyor hem de yurt içi ve yurt dışında farklı iş birliklerinin geliştirilmesine önderlik ediyor.
MÜSİAD, küresel bir iş birliği ve sermaye platformu olduğu kadar gücünü zengin medeniyet değerlerimizden ve Anadolu irfanından alan bir kalkınma hareketidir. Bu hareketin bugünkü bayrak taşıyıcıları olarak, Hakkın rızasını kazanmak için daima aşk ile koşuyoruz. Büyük Usta Neşet Ertaş’ın dediği gibi: “Aşkınan koşan yorulmazmış.”
Geçen hafta sonu Konya, Karaman; önceki hafta Gebze, Sakarya; hafta başında İnegöl ve Bursa’da idik şimdi de buradayız... Yine bu hafta İzmir, Mersin, Adana, Antalya Denizli, Tokat, Kayseri derken ülkemizi karış karış dolaşmaya ve misyonumuzu anlatmaya devam ediyoruz.
Kıymetli misafirler, değerli dostlar,
Ekonomisi madenciliğe ve buna bağlı sanayiye dayanan Zonguldak, bu niteliğiyle tarım dışı kesimlerin ağırlık kazandığı birkaç ilden biri durumundadır. Zonguldak’ta, zengin kömür yatakları, demir-çelik fabrikaları ve bunlara bağlı yan sanayi ekonominin belkemiğidir.
Karadeniz Ereğli’nin büyümesi, ülke ekonomisinde önemli bir yer tutması ve dış dünyaya açılması, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın ilçeye kurulması ile mümkün olmuştur. Bu niteliğiyle Türkiye’nin sanayi ve doğanın iç içe bir bütünlük içerisinde yaşadığı ender bölgelerinden birisi olan Ereğli’nin, sanayi kimliğine rağmen, güzelliğinden, estetiğinden ve doğallığından bir şey kaybetmediğini ifade edebiliriz.
2022 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri arasında 27’nci sırada yer alan Zonguldak, 647,7 milyon dolarlık ihracatıyla dikkat çekmektedir.
Buna karşın ilin ihracat hacminin önceki yıla göre %20,7 oranında azaldığı görülmektedir. Zonguldak’ın toplam ihracatında %74 gibi oldukça büyük bir paya sahip olan Çelik sektörü ihracatının önceki yıla göre %27,6 oranında azalması, bu gelişmede belirleyici rol oynamıştır. Bu bağlamda Zonguldak’ın dış ticarete yönelik dalgalanmalardan etkilenmemesi adına, ihracatta ürün çeşitliliğini sağlaması gerekmektedir.
Toplam 109 ülkeye mal ve hizmet ihracatı gerçekleştiren Zonguldak’ta ilk üç sırayı İtalya, Romanya ve Kanada almıştır.
Zonguldaklı ve Karadeniz Ereğlili iş insanı arkadaşlarımızı gönülden kutluyor, başarılarının devamlı olmasını diliyorum.
Kıymetli konuklar,
Yoğun ve verimli geçen bir yılın ardından, 2023 yılında da önemli çalışmalara imza atmak üzere çalışıyoruz. 2022 yılında Gaziantep’te, 1300’ü aşkın Türk ve Arap iş adamının katılımıyla gerçekleştirdiğimiz 2. Türk Arap İş Zirvesi, Ortadoğu’nun en büyük iş forumu olarak tarihimizdeki yerini aldı. Bu yıl da ticaret ve tarihin buluştuğu şehir Konya’mızda, 3. Türk Arap İş Zirvesini gerçekleştireceğiz. 5-7 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştireceğimiz “Uluslararası İş Forumu (IBF) 3. Türk Arap İş Zirvesi”nde 40 ülkeden 2000’i aşkın iş adamını Konya’mızda buluşturmayı hedefliyoruz.
Bu önemli zirvemize şimdiden tüm iş adamlarımızı davet ediyor, ülkemize ve bölgemize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.
Yine bu senenin ilk dört ayında yapacağımız faaliyetlerimizi sizlere kısaca özetlemek istiyorum;
Ocak ayındaki şube genel kurullarımızı tamamladıktan sonra, 11-19 Şubat tarihlerinde Suudi Arabistan İş Gezisi, 23 Şubat tarihinde 8. Uluslararası Genç İşadamları Kongresi (UGİK), 24-26 Şubat tarihlerinde Genel Merkezimizde Genel İdare Kurulu, 4 Mart tarihinde Genç MÜSİAD Genel Kurulu, 5-9 Mart tarihlerinde ABD Gezisi, 10-12 Mart tarihlerinde Antalya Diplomasi Forumu, 13-20 Mart tarihlerinde Japonya ve Malezya Şube Açılışları, 21 Mart tarihinde Sanayi Zirvesi… Bu zengin faaliyet takvimiyle birlikte 23 Mart’ta Ramazan-ı Şerif’i karşılayacağız inşallah. Ramazan ayında şube iftar ve sahur programlarını gerçekleştireceğiz. 29 Nisan’da da MÜSİAD 27. Olağan Genel Kurulumuzu yapacağız.
Yeni dönemle ilgili Stratejik Planımızı hazırladık, inşallah bu plan doğrultusunda ve ülkemiz için ve tüm insanlık için çalışamaya ve üretmeye devam edeceğiz.
Kıymetli misafirler, değerli kardeşlerim,
Küresel salgın sonrası 2022 yılında yüksek seyreden jeopolitik risklere ve yavaşlayan küresel ekonomiye rağmen, Türkiye ekonomisi dinamik ve esnek yapısı sayesinde dünya ve G20 ortalamalarının üzerinde büyümeyi başarmıştır.
Gelişmiş ülkelerde resesyon ve stagflasyon senaryolarının konuşulduğu böylesi zorlu bir dönemde ekonomimizin büyümeye devam etmesi, Türkiye’nin dış şoklara karşı bağışıklığını ne denli güçlendirdiğinin açık bir göstergesidir.
Önümüzde geçmek zorunda olduğumuz zorlu ve keskin kavşaklar var. Hep birlikte bu kavşakları geçerek, Cumhuriyetimizin 100. Yılında ve Türkiye Yüzyılının hemen başında yeni bir şahlanış dönemine başlayacağımıza inanıyoruz.
Kıymetli misafirler, değerli kardeşlerim,
Genel kurullar tazelenme ve yenilenme dönemleridir. MÜSİAD olarak gece gündüz koşarak, her kademede sürekli yenilenerek, zaman zaman nöbet değişimi yaparak ve sağlıklı bir şekilde büyüyerek dinamizmimizi ve heyecanımızı koruyoruz. MÜSİAD Kadın ve Genç MÜSİAD ile birlikte ailemizi güçlendiriyor, daima etki sahamızı genişleterek derinleştiriyoruz. Sektör kurullarımızla ve zengin teşkilat yapımızla ekonomimizin kılcal damarlarına kadar nüfuz ediyoruz.
Şube Genel Kurullarımızın verimli geçmesi bu güçlü yapımızı sürdürülebilir kılmak için çok önemli. Bu itibarla Karadeniz Ereğli şubemizin genel kurulunun başarılı geçmesini ve sonuçlarının hayırlı olmasını temenni ediyorum. Geçen dönem görev alan kıymetli yönetim kurulu üyelerimizi tebrik ediyorum. Özellikle Kıymetli Başkanımız Abdulkadir Çınar beye teşekkür ediyorum. Allah kendisinden razı olsun. Yeni görev alacak arkadaşlarımıza gönülden başarılar diliyorum. Bu vazifeler bizler için kutsal birer emanettir. Üzerinde hassasiyetle titreyerek ve vakti geldiğinde yeni arkadaşlarımıza devrederek bu emanetin hakkını ancak verebiliriz.
Bu vazifeler bizler için kutsal birer emanettir. Üzerinde hassasiyetle titreyerek ve vakti geldiğinde yeni arkadaşlarımıza devrederek bu emanetin hakkını ancak verebiliriz. Bu noktada bir hususun altını önemli çizmek istiyorum: Görevleri devretmek bir tür emeklilik gibi bir durum değildir; aksine, davamıza ve kurumumuza daha çok sahip çıkmayı gerektirir. Başkanlık ve diğer görevlerimiz sona erebilir ancak sorumluluklarımız ömrümüz oldukça devam eder. Klişe bir sözümüz var: MÜSİAD’ın emeklisi olmaz, rahmetlisi olur.
Kıymetli kardeşlerim, değerli üyelerimiz,
MÜSİAD ailesi olarak çok büyük sorumluluklarımız var. Bu hassas dönemde kişisel ihtiras ve hesapları tamamen terk ederek hasbî, samimi ve fedakârca milletimiz ve ülkemiz için çalışacağız, üreteceğiz ve Allah’ın izniyle yeni bir şahlanış dönemini hep birlikte başlatacağız.
Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken bir kez daha genel kurulumuzun hayırlara vesile olmasını diliyor, yeni dönemde görev alacak kardeşlerimize başarılar diliyorum.
Sağlıcakla kalın. Allah’a emanet olunuz.
MÜSİAD Genel Başkanı
Mahmut Asmalı